Bezar Spiced Tandoori Tomato Chickpeas
J'adore les chiens. En fait, j'adore trop les chiens, Le Mari m'appelle "la folle aux chiens" 😂. La raison principale (et aussi la seule raison mdrrr) pour laquelle je fais du jogging est que je puisse rencontrer les chiens de mon quartier. Je connais tous les noms de mes chiens préférés dans mon quartier, et parfois même exactement où ils vivent. Mais je jure que je ne suis pas un harceleur, comme je me fais des amis avec leurs propriétaires respectifs. Très souvent, quand je fais du jogging dans mon quartier, de nombreux propriétaires de chiens me font coucou de l'autre côté de la rue même si je ne reconnais que leurs chiens. Mon Bou dit que je suis maintenant célèbre comme "la folle aux chiens de tout le quartier".
Je suis complètement folle des chiens que, il y avait une fois, j'étais invitée à la fête d'anniversaire d'un de mes chiens préférés dans mon quartier. Pour clarifier, je n'ai pas de chien à moi...mais parce que le propriétaire de Pluto (c'est le nom du chien d'anniversaire) sait comment je l'adore, elle m'a invité à sa fête d'anniversaire!! Et donc, j'étais la seule invitée humaine à la fête d'anniversaire d'un chien mdrrr.
J'ai été piqué par beaucoup de moustiques mais parce que j'ai rencontré et flatté beaucoup de chiens, ça valait le coup!!
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This is a riff on the Turkish/Mediterranean breakfast staple of shashouka. Having been inspired by Mrs Fluff's awesomesauce rendition of Ottolenghi's tandoori chickpea confit, I thought I'd put my own spin to it, and fuse it with my shashuka recipe.
While ground cumin dominates in shashouka, I pared it back here, and tempered it with heaps of coriander and tumeric to influence the dish tandoori style. I still had a half jar of bezar spice (found during my Circuit Breaker boredom-induced Marie Kondo phase) so I threw in a handful of that for a Middle-Eastern/Emirati tilt. Lastly, I pulled it all together with a garnish of fresh mint for a peppery juxtaposition to the spicy heat of the dish.
The dish pairs well with pita, a classic option, or bread of any sort really (although we've discovered, surprisingly, that these chickpeas are fantastic with plain prata). Mrs Fluff made her own pita for dinner, but I ain't no domestic goddess (God knows I've tried!!) so I took the shortcut and bought mine ready-made (Kaz Bar does a wonderful version and they're now available for islandwide delivery!!).
Ingredients (feeds 4):
2 cans chickpeas (aka garbanzo beans)
2 cans whole tomatoes
1 cup charred red and yellow peppers, skins removed
3 cloves garlic, minced
2 tbsp extra virgin olive oil ("EVOO")
2 tsp ginger powder
2 tbsp bezar spice
1 tsp tumeric powder
1 tsp spicy paprika
1 tsp chilli flakes
1 tbsp coriander powder
2 tsp ground cumin
2 tsp honey
1 tsp maple syrup
fresh mint for garnishing (I love mint so I used up a whole packet of mint for this)
4 pita to side
Directions:
1) Fry minced garlic in EVOO under medium-low heat, until garlic is fragrant, about 1 minute.
2) Add drained garbanzo beans, turn up heat to medium-high, toss around for a minute.
3) Add tomatoes, sans juice. Cut them up into small bite-sized cubes, using the spatula or a pair of scissors.
4) Add spices (ginger powder, bezar spice, tumeric powder, spicy paprika, chilli flakes, coriander powder, ground cumin), honey and maple syrup, stir through and simmer for about 15 minutes
5) Add the rest of the tomato juice, and simmer for another 10 minutes.
6) Add charred peppers and stir through, simmering to let their flavours meld, about 5 minutes.
7) Serve with pita and fresh mint, or if you prefer to go carb-free, pita-less and with perilla leaf chiffonade.
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