Sumac & Za'atar Spiced Roast Chicken
Alors, comme tout le monde, j'ai regardé la série "Emily à Paris". C'est très drôle (et amusant, probablement pour moi seulement, comme une non-française 😂😂😂) que les français la détestent, même si je suis un peu embarrassée dire que je l'ai aimé (mais pas beaucoup, je promets!).
Oui, bien sûr, le série est plein de clichés et de stéréotypes français (Paris n'est pas si propre, ou sécurité pour les femmes de marcher seules la nuit ni je ne porterais jamais ostensiblement mes bijoux ou mes montres comme dans la série; je ne me souviens pas les français soient habillés comme s'ils se pavanaient sur les podiums pendant la semaine de la mode; les chefs français ne sont pas si sexy ou hunky, et surtout, tous les hommes français ne sont pas aussi beaux ou sexistes que dans la série), et la protagoniste Emily, un sauveur américain stéréotypé, est trop arrogante dans son point de vue sur la France (mais vous devriez voir comment les séries américaines dépeignent Singapour, c'est complètement atroce!! C'est tellement mal et offensant que je leur serais reconnaissant s'ils dépeignaient Singapour aussi "bien" qu'ils l'ont fait pour la France), mais mais MAIS la série "Emily à Paris" est aussi hilarante et irrévérencieuse, quelque chose dont on a besoin maintenant. Avec la crise sanitaire mondiale et le monde en récession, il est agréable de s'évasion dans un monde parfait rempli de beauté et idéalisme, aussi irréaliste ou incroyable soit-il.
Parfois, c'est agréable d'avoir de beaux rêves dans les mauvais moments, non??
Allez, ne soyons pas trop sérieux et apprécions-le pour ce que c'est, une perspective américaine sensationelle et romancée (quoique un peu trop simple et très inauthentique) de la France.
Puissions-nous tous avoir l'optimisme infatigable d'Emily!!
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This roast chicken was inspired by Mrs Fluff, whose Instagram I am an ardent fan of, and whose bakery I regularly pick up the most wonderful confections from. She was, in turn, inspired by famed Israeli-English chef Yotam Ottolenghi, whose deli counters in London could rival that of Willy Wonka's creations (seriously, go look at his Instagram and tell me the riotous pops of colourful platters aren't titillating).
The key to this roast is Middle Eastern spices sumac and za'atar, the former a crimson spice that lends a piquant lift to the dishes it flavours, and the latter a nutty, sesame-y spice blend not unlike African dukkah.
To the classic Ottolenghi recipe, I omitted all-spice, and added a tablespoon of bezar spice, an Emirati spice blend that I found hidden in my pantry when I was boredom-induced spring cleaning over the Circuit Breaker. I also manifolded the amount of onions and garlic, because we loveeee those (also because The Husband and I have been married long enough that the risk of garlic breath being adverse to kissing and so-on is no longer a relevant consideration 😉😂).
Ingredients (feeds 4):
10 chicken thighs, bone-in, skins-on
3 red onions, thinly sliced
1 medium lemon, thinly sliced
1 cup chicken stock
10 cloves (approx 1 head) garlic, smashed
6 tbsp extra virgin olive oil
2.5 tbsp zaatar
1.5 tbsp sumac
1 tbsp bezar spice
1 tsp ground cinnamon
pinch of salt for flavour
freshly ground black pepper
Directions:
1) Mix all of the above into a marinade and let steep into the chicken at least 3 hours, or if you've the time, overnight.
2) Take chicken out of the fridge for about 15 minutes, give it a little time to get to about room temperature, and roast, skin side down, 20 mins at 210C.
3) Turn over to skin side up atop lemon slices, spread out onions and garlic on the side of the chicken thighs, add the remaining marinade liquid so the onions, garlic, and lemons cook in the marinade, and continue roasting for another 20 minutes at 220C, or until skin is golden and sizzling.
4) Serve with a splash of fresh lemon juice, a mill of freshly ground pepper, and if you'd like, another sprinkle of za'atar.
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