Ham & Cheese Risotto

Woo hoo!!!!! Phase 2!!! Enfin, on est un peu plus près de revenir à une certaine forme de normalité!!!

Je suis très très impatiente de voir mes amis, mes amis m'ont trop manqué. Mais je suis prudente, parce qu'on est toujours en crise sanitaire (il faut faire attention car le coronavirus est toujours contagieux et dangereux pour le santé), et alors, pour le moment, on évitera encore les restaurants. Au lieu, j'ai invité mes amis à la maison et je vais cuisiner pour eux. Il s'agit plus privé de toute façon.

Lorsque j'ai entendu les nouvelles à propos de Phase 2, j'ai immédiatement commencé à organiser des rencontres avec mes amis (bien sûr, il n'y en aura pas plus de 3 chez nous à chaque fois, en respectant des mesures de distanciation sociale). Apparemment, tout le monde avait la même idée aussi hahahaa. Selon une de mes amies, le site Chope a été inondé de trop de réservations de restaurants. Et malheureusement pour elle, c'est son anniversaire de mariage ce week-end, je ne pense pas qu'il soit possible pour eux de le célébrer avec un dîner romantique au restaurant.

J'ai bien hâte de retourner au gym, pour faire de la gymnastique avec mes amis aussi. Il me tarde de faire de l'exercice à l'extérieur aussi, les passages étaient pleines de monde qui voulaient éviter aux confins de leurs maisons à cause du confinement. Je ne pouvais pas faire du jogging (ou rencontrer mes chiens de quartier préférés) parce qu'il y avait trop de monde! Tout à coup, il semblait que tout le monde voulait s'entraîner pour le cross-country aux Jeux Olympiques: il y avait trop faire du jogging, faire de promenades, etc. Il est devenu difficile de respecter les mesures de distanciation sociale dans les passages. J'ai donc évité les passages pendant le confinement. Mais maintenant que les gyms rouvriront bientôt, il y aura moins de monde, et je peux retourner aux passages! 

Peut-être que je vais aussi pratiquer le golf, ça fait longtemps que je n'ai pas joué au golf. Il serait bien de voir le paysage verdoyant.

Mais pour le moment, je vais m'occuper de prévoyer ce que je vais cuisiner pour mes amis pour les prochains week-ends. Je ne peux pas attendre!

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It's been ages since I last made risotto. I used to make it all the time, but then I hit middle age, and issues like cholesterol and blood sugar levels and body fat percentage and bone density suddenly became very relevant....so naturally, I had to start watching my laissez-faire diet, which included cutting down on my carb intake. U know, in exchange for all those croissants I stuff my sagging chipmunk cheeks with.

But I was recently clearing out my pantry (it's amazing the trove my scatterbrain self has forgotten I'd burrowed deep in the crevices of my pantry) and I discovered a half-empty box of risotto that was just about to expire. With the trauma of being a brokea$$ student surviving on cup noodles forever etched in my psyche, I immediately set to work using that up. #nowaste

Digging in the fridge unearthed a block of aged cheddar and some smoked ham (they were just past the expiry dates, but hey, those dates are merely suggestions, aren't they? in my defence, I sniffed them hard...I'm prettyyyyy sure there were no weird smells whatsoever). And so I figured, if we can have a ham and cheese pizza, why not in a risotto?

Turns out the pairing is as classic, and failsafe, as PB&J! I also threw in a handful of fresh thyme, to lend some brightness to the creamy salty flavours of the ham and cheese.



Ingredients (feeds 2-3):
1 medium yellow onion, minced
4 garlic cloves, crushed
2 tbsp olive oil
1 cup arborio rice
1 cup white wine
1L chicken stock
1 cup grated cheddar
2 cups shaved smoked ham, cut into 1.5cm squares
handful of fresh thyme
1 knob butter


Directions:
1) Infuse the olive oil with the flavour of crushed garlic, on medium heat so the garlic doesn't burn, for about 2 minutes, and as my favourite FoodNetwork chef Anne Burrell says, when they've fulfilled their garlic destiny, discard them cloves.

2) Turn the heat up to medium-high, and add the onions, frying till translucent, about 3 minutes.

3) Add the risotto, dry fry them for about a minute, to get them all "toasty".

4) Add the white wine, and when it's almost fully absorbed, add the chicken stock, a cup at a time, stirring through, and only adding another cup when the broth is almost fully absorbed. Repeat with the chicken stock until the rice is "al dente".

5) When adding the last cup of stock, add thyme, stir through.

6) Then turn heat down to low and add grated cheese, stir through to melt evenly.

7) Add ham too, stir through.

8) Turn the heat off and stir through a knob of butter, it finishes" the risotto by coating it with a silky luster. Serve with fresh thyme.

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